A természetből fakad

Fűben, fában és nálam!

Fűben, fában és nálam!

A daganatos beteg táplálkozása

2008. november 01. - fuben-faban
Az első feladat az állati fehérjék teljes kiküszöbölése az étrendből.

Ezek a következők: mindenféle hús, (a hal is!) húsipari termékek, készítmények (felvágottak, szalámik, kolbászok, stb.) a tej, a tejtermékek (túró, tejföl, sajtok, kakaó, tejtermék alapú krémek, tejszármazékokat tartalmazó margarinok, stb.) tojás, tojást tartalmazó készítmények (tojást tartalmazó tészták, sütemények).

Az emberi fehérje előállításához alapvetően szükséges aminosavakat és növényi fehérjéket az alábbi ételekben találhatja meg:

  • tofu (szójatúró), szejtán (búzahús) – ez utóbbi kettő a natura, vagy bio boltokban, kapható esetleg Kaiser’s hálózat), tönkölybúza, köles, barnarizs, gombafélék, olajos magvak, hüvelyesek, gabonacsírák és magcsírák.

Édesítésre ne használjon finomított cukrokat, és mesterséges édesítőszereket. Csak eleinte javasolt helyettük kis mennyiségben: a méz, juharszirup, a magnélküli mazsola beáztatva és turmixolva. Amint lehet, ezeket is iktassa ki az étrendjéből!

A második feladat az, hogy teljesen hagyja ki örökre, az un. élvezeti szereket. Ezek a kávé, a fekete tea (vigyázat, a legtöbb „gyümölcstea”, főleg a filteresek, fekete tea alapúak!), az alkoholtartalmú italok, a szénsavas üdítőitalok, a kólák, a cigaretta (a környezete se dohányozzon ott, ahol Ön tartózkodik!), a kakaó, a csokoládé, a chips-ek.

Óvakodjon minden olyan élelmiszertől, ami az un. szupermarketekben kapható, mert túlfinomítottak (tehát savasítanak) és teli vannak cukorral és adalékanyagokkal, amik nagyon leterhelik az immunrendszert. Különlegesen rossz hatással vannak rá a tartósítószerek (pl. a Vegeta, amelyet helyettesíthet a bio boltokban kapható Vega Mix-szel).

A fehérlisztet és az abból készült összes sütőipari terméket hagyja el az étrendjéből, mert allergizálnak és erősen igénybe veszik az immunrendszert, ami amúgy is igen gyenge, illetve jelenleg egészen mással van elfoglalva. A főzelékek habarására, rántására ne használjon lisztet, vagy tejterméket, hanem helyettük köles, vagy rizslisztet, zabpelyhet, zabkorpát, vagy a saját alapanyagát + krumplit turmixolva. Kenyérként, péksüteményként a teljes kiőrlésű gabonákból, elsősorban a tönkölybúzából készülteket fogyassza. Az átmeneti időszakra korlátozottan megfelel a fehér tönkölybúza liszt is, a teljes őrlésűvel keverten.

 

Kerülje a napi egynél többszöri főtt étel fogyasztását, mivel az erősen savasítja a szervezetet. Ha mégis ragaszkodik hozzá, akkor a főtt ételt csak ebédre fogyassza!

Ugyanilyen lényeges eleme a táplálkozásnak a napi legalább 2 – 2,5 liter tiszta, szénsavmentes tiszta víz elfogyasztása. Ajánlatos a felkelés utáni időszakban legalább 2 pohár (2 x 2,5 dl) minél előbbi elfogyasztása, majd délelőtt 11 óráig legalább 1 litert. Ebben az időszakban folyik a szervezetben levő mérgek ürítése, amihez sok víz szükséges. Ezzel egy időben lédús, a Közép-európai kultúrkörnek megfelelő gyümölcsök fogyasztása is ajánlatos. A gyógyulás szempontjából messze a legjobb, ha ellenőrzött minőségű pi vizet, vagy fordított ozmózissal (Reverse Osmosis = RO) készített vizet iszik.

 

Felhívom a figyelmet a rágás alaposságának fontos szerepére. Szokjon hozzá, hogy minden egyes falatot mindig legalább 30-szor rágjon meg, egészen addig, amíg a szájában levő étel folyékonnyá nem válik, de még az italokat is alaposan nyálazza át. Ennek az a szerepe, hogy a gyomor és emésztőrendszer feladatát megkönnyítse, hiszen az emésztési folyamat már a szájban megkezdődik. A másik figyelmet érdemlő szempont, pedig az, hogy a lassan, alaposan megrágva elfogyasztott étel, a nyelv ízlelőbimbóival találkozik, és reflexes folyamatokat indít be az agyban és az emésztőrendszerben. A kapkodva, gyorsan „bedobált” étkezésnél ez vezet a túlzott mennyiségű étel elfogyasztásához. Egyszerűen nincs idő a teltség érzetének kialakulásához, ill. a vérben nem tud elegendő inzulin képződni ennyi idő alatt és az éhségérzet, amely már nem valódi – huzamosabb ideig fennmarad.

 

Naponta fogyasszon sok természetes vitamint tartalmazó gyümölcsöket, zöldségféléket – elsősorban nyersen, egyre többet, és lehetőleg bio termelésből származót. Ha ezeknél emésztési rendellenességet észlel, akkor folyamatosan szoktassa hozzá a szervezetét. A zöldségekből készítsen salátákat, amelyeket Omega 3 és Omega 6 (telítetlen zsírsavakban gazdag) olajokból készült öntetekkel fogyasszon. Ezek közül elsősorban a hidegen sajtolt olíva, búza-, és kukoricacsíra, tökmag, lenmag, szezámmag és ligetszépe olaj keveréke a legjobb. A gyümölcsöt mindig magában egye, soha ne keverje mással, még másik fajtájú gyümölccsel sem, mert az emésztőrendszerben megerjed. Csak 0,5 - 1 órával ez után fogyasszon más élelmiszert, illetve, étkezés után min. 3 óra hosszat ne egyen gyümölcsöt.

 

A táplálkozás terápiában, a gyógyuláshoz vezető úton, csak az un. „élő táplálék” segít (ez utóbbiakban van!), a főtt étel már nagyon keveset tartalmaz, és savasítja a szervezetet. Csak így kap az immunrendszer helyes bioinformációt (bioenergiát), ami segíti a felborult egyensúly visszaállításában. Ez a táplálkozási terápia lényege!

Bázikus táplálkozás. Szervezetünkben nagyon fontos a sav/bázis egyensúly. A civilizált ember táplálkozási szokásai (kevés nyers gyümölcs, zöldség – sok főtt étel, finomított gabona és cukorfélék fogyasztása) oda vezettek, hogy a szervezetünk drámai módon elsavasodott! Ennek következménye a sejtek elpusztulása, majd a betegségek kialakulása. A napi táplálékfelvétel 65 -70 %-a legyen bázikus táplálék, a többi lehet csak savasító! A belátáshoz érdemes elgondolkozni azon, hogy az emberi szervezet 70 %-a víz. Ahhoz, hogy ez az egyensúly fennmaradjon – elsősorban olyan ételeket kell fogyasztani, ami megfelel ezeknek a követelményeknek. Ezek a nyers gyümölcsök és a zöldségek.

Attól, hogy egy bizonyos élelmiszer önmagában savas hatású, nem biztos, hogy a szervezeten belül is savas marad. Átalakulhat lúgosító hatásúvá is. Ugyanez igaz fordítva is: a lúgos élelmiszerekből savas hatású válhat a szervezeten belül. Pl. a méznek és az egyszerű cukroknak lúgos kémhatású hamujuk van, de a bennük lévő cukor magas koncentrációja miatt a szervezetben savasító hatásúvá válnak. A savas citrom, pedig a gyomorban lúgosító hatást fejt ki.

 

Mozogjon naponta legalább 40 percet úgy, hogy a pulzusa legalább 110-es legyen. Figyeljen az izomszövetek jó vérellátására, végezzen jógalégzéseket és ne terhelje túl egyszerre a szervezetét. Általában ez az a tevékenység, amelyre a civilizált ember a legkevesebb figyelmet fordítja, pedig a mozgásszegény életmód a betegségek melegágya!

Azoknak, akik valamilyen okból akadályozottak a természetes mozgásban javasolt az u.n. „chi gép” rendszeres használata, amely rendkívül jótékony hatással van a keringési rendszerre és a vér oxigén ellátásának javítására.

 

Szerző: Varga Sándor

Forrás: Értetek vagyunk honlap

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fubenfaban.blog.hu/api/trackback/id/tr100744153

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tovább lúgosodom… :) 2009.07.30. 15:21:57

Korábban már említettem, hogy 2007 májusában voltam egy ESG vizsgálaton. Miközben a savtalanítás témakörben nyomoztam, villant csak belém, hogy ez a vizsgálat éppen a különböző szervek pH értékét méri, tehát a legideálisabb eszk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása