A természetből fakad

Fűben, fában és nálam!

Fűben, fában és nálam!

Életminőségi javulás az omega-3 használatától

2007. október 31. - fuben-faban

Ha a depresszió összefügg az omega-3 hiányos táplálkozással, akkor vajon az omega-3 pótlása antidepresszáns hatású volna?, merült fel a kérdés. Mivel a nem szabadalmaztatható omega-3-ban nincs üzlet, antidepresszív hatásának kutatásában a gyógyszeripar milliárdos antidepresszáns piaca miatt ellenérdekelt, így egyelőre kevés vizsgálat áll rendelkezésünkre, azok viszont meggyőzőek, vallják a terület kutatói. A vizsgálatok szerint az omega-3 csoportba tartózó DHA és EPA közül leginkább az utóbbi hatásos depresszív tünetek kezelésére. A már idézett Andrew L. Stoll és csoportja 1999-ben arról számoltak be, hogy bipoláris betegeknél omega-3 kezelés hatására töredékére csökkent a placebocsoporthoz képest a visszaesések száma, s a nagy kontraszt miatt a vizsgálatot etikai okokból előbb kellett lezárni. Egy angol orvoscsoport 2002-ben egy hét éve semmilyen gyógyszerre nem reagáló, súlyos depressziótól, szociális félelmektől és gyakori öngyilkossági késztetésektől szenvedő férfi esetéről számoltak be, aki már egy hónapos EPA kezelésre hihetetlen javulást, 9 hónapos kezelésre teljes gyógyulást mutatott. Hasonló esetet ír le David Servan-Schreiber „No Freud, No Prozac” című könyvében: egy sok éve gyógyszerekre nem javuló, társadalmilag egyre jobban lecsúszó mániás-depressziós beteg napi kilenc halolaj kapszulától hetek alatt rendbejött. Malcolm Peet és kollégái ugyanezt ellenőrzött körülmények közt ismételték meg, és antidepresszáns kezelésre nem javuló betegek 69%-nál értek el gyógyulást napi 1g EPA 12 hetes adásával. Egy izraeli orvoscsoport 2002-ben antidepresszáns kezelés dacára visszatérő depresszióban szenvedő betegeket kezelt napi 2 gr EPA-val, és a betegek 60%-a gyógyult, szemben az EPA helyett placebót kapó csoport 10%-os gyógyulásával. 2006 júniusában jelent meg izraeli pszichiáterek vizsgálata az omega-3 sikeres alkalmazásáról gyermekkori depresszióban. Számos bizonyítékunk van arra is, hogy a szülés utáni depresszió összefüggésben áll az anyai szervezet omega-3 tartalmának drámai csökkenésével, ugyanis a magzat és a csecsemő agyának fejlődéséhez nélkülözhetetlen omega-3 egyedüli forrása az anya.

A depresszió nyilvánvalóan nem azonos az omega-3 hiánnyal, de az omega-3 hiányos táplálkozás olyan agyműködési zavarokhoz vezet, amelyek rontják a stresszel, veszteségekkel való megküzdés hatékonyságát és az így kialakuló tehetetlen állapot vezet el a depresszióhoz. Az omega-3 kutatás a depresszió hátterében biológiai tényezőket feltételező elméletekkel is összhangban vannak, ugyanis számos adat igazolja, hogy a szervezet omega-3 szintje szoros kapcsolatban áll az agy szerotonin szintjével. Ez magyarázza az omega-3 hiány és az öngyilkossági hajlam kapcsolatát is, ugyanis az omega-3 hiánnyal együtt járó csökkent szerotonin szint impulzív és agresszív viselkedéshez vezet. Az impulzív agresszivitás nem csupán az öngyilkosságokban, de a gyilkosságokban is nagy szerepet játszik. Hibbeln 2001-es összefoglalója bizonyítja, hogy az országonként eltérő gyilkossági statisztikák szoros kapcsolatot mutatnak a halfogyasztással. Egy börtönvizsgálatban pl. omega-3 alkalmazására 30%-al csökkent az agresszív cselekmények száma a kezelt csoportban.

A depresszió azonban csak egy példája annak, hova milyen idegrendszeri működési zavarokhoz vezethet az omega-3 hiányos táplálkozás. Több vizsgálat jelzi, hogy szkizofrén betegekben is kórosan alacsony az omega-3 szint, és sikereket értek el szkizofrén betegeknél omeg-3-al folytatott kiegészítő kezelés során. Kuan-Pin Su taiwani pszichiáter és csapata 2001-ben egy krónikus schizofrén nőbeteg esetéről számolt be, akinek terhessége alatt súlyosbodó tüneteit a magzat védelmében omega-3 adásával kezelték - sikerrel.

Az omega-3-ra úgy tűnik, nem egyszerűen csak egy tünékeny tudományos divat, hanem a vitaminok jelentőségének felismerésével vetekedő felfedezés, amely arra figyelmezteti a modern kor emberét, hogy veszélyesen eltért az evolúció kimunkálta táplálkozási szabályoktól.
Omega-3 hiányt írtak le hiperaktivitásban, schizofréniában, multiplex sclerózisban, és számos, korunkban felszaporodó testi betegségben, mint a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, allergiában és asztmában, autoimmun betegségekben vagy a prosztatarákban.
Kutatók egybehangzó véleménye az, hogy a halfogyasztás, de legalább az omega-3 fogyasztásának növelése jelentős előrelépés volna a depresszió és egyéb civilizációs betegségek elleni küzdelemben. Gordon Parker ausztrál professzor, a depresszió kutatására és kezelésére specializálódott Black Dog Intézet igazgatója és munkatársai 2006-ban, A Journal of American Psychiatryban összefoglalva az omega-3 szerepét a pszichiátriai betegségekben, egyfelől rendkívül ígéretesnek tekintik a kezdeti eredményeket, másfelől szükségesnek látják az eredmények további igazolását jól tervezett vizsgálatokban, kiderítendő, vajon az omega-3 antidepresszív hatású, vagy csupán kiegészítő kezelésre alkalmas, hosszú távon is hatásos-e, milyen adagolásban hatásos, és alkalmas-e a mentális zavarok prevenciójában.

Kiegészítés:  A Neways termékei között megtalálható az Omega3 EPA hidegtengeri halolaj kapszula, amely hatóanyaga a 10-szerese a gyógyszertárban kaphatónak.

Hurai Ági

A bejegyzés trackback címe:

https://fubenfaban.blog.hu/api/trackback/id/tr55214779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása