A Föld lakóinak számára, legalább is sokak számára, ha külföldre utazik, nem biztos, hogy a helyi jellegzetességeket fogja megkóstólni, vagy elfogyasztani. Indiában éppen úgy lehet pizzát, vagy hamburgert enni, mindt Dél-Amerikában, vagy Európában.
Vagyis, a táplálkozás globalizálódott.
Mi jellemző a mai ember táplálkozási szokásaira:
- többnyire nem otthon készült, frissen főzött ételt eszünk,
- új konyhatechnikai eljárásokat vezettek be (mikro, teflon, stb.)
- a táplálékban sok idegen anyag van (ízfokozók, állagjavítók, szinezékek, tartósitőszerek, stb.)
- sok zsír
- sok só
Sajnos a bio termékek drágák, vagy a napi 24 órából 24 órát dolgozó ember számára nincs lehetőség a biopiacon a vásárlásra, és a friss étel elkészítésére, ezért növekszik -a burgerizáció - aminek következménye:
- elhízás,
- betegségek,
- gyulladások,
- gyerekeknél daganat,
- reflux,
- ideges soványság.
Normális étkezéssel, a betegségek 30-40 %-a nem alakulna ki.
Fontos! A táplálkozásunkra legyen jellemző: a mértékletesség, rendszeresség, változatosság.
A rendszertelen étkezés következménye az - evéskényszer.
Tejet csak úgy fogyasszunk, ha tudjuk, hogy az tisztán tej. A magyarokra jellemző, hogy sok tejet fogyasztanak, nem is lenne baj, ha az valódi tej lenne, és ehhez elegendő időt fordítanánk a mozgásra.
Táplálékunk 7-10 %-át tegye ki csak az olaj, zsír,
10 % legyen a hús,
40-60 % a szénhidrát,
minimális só,
a maradék pedig a tej és tejtermék.
A következő részben a szájüregi betegségekről és kiegészítő kezelésükről írok.
Kontakt, érdeklődéstől, a vásárlásig www.bionomland.eu oldalon.