Spenót! --Fúúúúj! Szinte hallom. :) Az én gyerekeim is ezt mondják többnyire, Pedig nyersen, salátába nagyon finom. Az olasz konyha nagyon sokszor használja fűszernövénynek.
Mi is a spenót: a legkorábbi friss zöldségünk. A Közel-Keletről, valószínűleg Perzsiából származik, ahonnan az arabok közvetítésével került Spanyolországba.
![]() |
A spenót vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Gyógyítóerő szempontjából az egyik legértékesebb zöldségfélénk, sok betegségtől megszabadíthat bennünket.
Erős antioxidáns, védi sejtjeinket a szabad gyököktől. Oxálsavtartalmának köszönhetően elősegíti a bélmozgást, befolyásolja az emésztés gyorsaságát. B-vitaminjai segítenek a táplálék felszívódásában, a zsír és a szénhidrátok megemésztésében, illetve az idegrendszerre is nyugtató hatással vannak. A nyers spenótlé megakadályozza a vesében és a húgyutakban a kőlerakódást.
Magas természetes sótartalma csökkentheti a vércukorszintet. Ehhez hozzásegíti a benne levő króm is, mely serkenti az inzulintermelést.
Elegendő vasat, nátriumot tartalmaz, ezenkívül az egyik legmagasabb K-vitamin-tartalmú zöldségfélénk. Ennek köszönhetően csökkenti a vérzést és a vérzékenységet. A K-vitamin emellett serkenti a vesék működését, A-vitamin-tartalma pedig a gyulladást gyógyítja.
Egyetlen baja van, hogy növényből van, és, amit tartalmaz a szervezet nagyon kis mennyiségben tudja hasznosítani.
De ha egy állat megeszi, mi meg az állatot, akkor azt már könnyebben beépíti a szervezet. Csak ugye, van aki nem eszik húst, bármilyen oknál fogva, annak a szervezetébe nem jut elég ásványi anyag.
Ilyenkor jó, ha van a kezem ügyében a finom Maximol Solution, vagy a gyereknek a Junior Max, de ha valakinek cukorbetegsége van, vagy pajzsmirigy működési gondja, se kerül hátrányba, mert ott a Maximol Classic. Vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják. Tele vitaminnal és ásványi anyaggal, amit a szervezet 97 %-ban tud hasznosítani, és a hiányzó mennyiséget máris pótoltuk És tavaszig sem kell várni, ez sem utolsó szempont :) Meg nem is mindenki szereti a spenót ízét.