A természetből fakad

Fűben, fában és nálam!

Fűben, fában és nálam!

B-12 hiányából eredő feledékenység

2008. augusztus 05. - fuben-faban

 Néhány embernél a megfelelő mennyiségű B12-vitamin pótlása ellenére is hiány lép fel a szervezetben. Ez a vitamin előfordul a májban, a tejben és a tojásban egyaránt. Normális esetben a fehérjékkel alkotott vegyületeiből kiválik a gyomorban. Az így keletkező szabad B12-vitamin hozzákapcsolódik egy, a gyomor nyálkahártyája által termelt fehérjéhez. Ez a komplexvegyület a felső vékonybélben felszívódik. Néhány embernél azonban ez a folyamat nem így zajlik. Közéjük sorolhatók például a gyomorhurutban szenvedők. A hatvan év felettiek közel 30%-ánál tünetmentesen alakul ki a gyomorhurut, amely együtt jár azzal, hogy a gyomor savtartalma megváltozik azáltal, hogy a B12-vitamin nem képes többé kiválni a fehérjével alkotott vegyületből.

A B12-vitamin számos anyagcsere-folyamatban fontos szerepet játszik, így a fehérjék bizonyos részecskéinek átalakulásához is nélkülözhetetlen. Amennyiben nem található elegendő mennyiségű B12-vitamin a gyomorban, az átalakulás során egy köztes termék keletkezik, melyet homocysteinnak hívnak. Ez az anyag káros hatást gyakorol az erek falára. Ilyen módon a B12-vitamin hiánya jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.

Ami pedig a dementiát illeti, a tudományos értekezések szerint annak megjelenésében is rizikófaktort képez a B12-vitamin hiánya. Az egyértelmű bizonyítékokat azonban napjaink kutatási eredményei szolgáltatják. Arról, hogy a homocystein hatással lehet egy dementiás megbetegedés kialakulására, napjainkig még nem született egyetértés a tudóstársadalomban. Az egyik elmélet kiindulópontja az, hogy a homocystein hatására az agy bizonyos területei nem jutnak elegendő vérhez, így az agy teljesítőképessége hanyatlani kezd.

Amennyiben egy ilyen típusú B12-vitamin hiányt megállapítanak, a probléma megoldása már igen egyszerű: az Orachel, Maximol Solutions, Maximol Classic, Junior Max, Curb és az Ingenious termékek szabad formában tartalmaznak B12-vitamint, így az a gyomorhurut esetében is könnyedén felszívódik a szervezetbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://fubenfaban.blog.hu/api/trackback/id/tr96601281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása