A természetből fakad

Fűben, fában és nálam!

Fűben, fában és nálam!

Étkezési rendellenesség - kóros soványság és a divat

2008. október 15. - fuben-faban

A divat valódi áldozatai a modellek, akiknek 40 százalékánál étkezési rendellenességet állapítottak meg egy újabb brit vizsgálat során. A brit divattanács felkérésére készült vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék, mekkora nyomás nehezedik a modellekre, hogy soványak maradjanak, és az, hogy mindez milyen hatással van rájuk.

A nők jelentős részénél jelentkezik étkezéssel összefüggő, de rejtve maradó rendellenesség, és lehet, hogy az ismert esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Legtöbbünk gondot fordít arra, hogy szabályozza étkezését, eleget mozogjon, és ne hízzon el. Ha azonban valakinek minden gondolatát étkezési szokásai, és a külseje foglalja el, ez szabja meg társas kapcsolatait és mindennapjait, akkor már megszállottságról, káros szenvedélyről beszélhetünk.

A Bibliában olvasható az első anorexiás eset leírása, Anna bibliai története mintegy 2500 éves.

Anna "mivel nem esett teherbe, depresszióban szenvedett, ez anorexiát okozott, amitől valódi terméketlenség alakult ki nála".

A nem megfelelő zsírháztartásról régóta tudjuk, hogy olyan hormonális problémákat okozhat, amelyek meggátolják a peteérést, ezáltal pedig a terhességet.

Anna problémáit az is súlyosbította, hogy férje második feleségének, Penninának viszont sok gyermeke volt. Amikor férje bizonygatta neki, hogy ennek ellenére őt szereti jobban, Anna "csak sírt és nem evett," amint a Biblia mondja.

Végül Anna Silo városában elment a templomba, és ott könyörgött és imádkozott. Amikor elmondta Éli főpapnak bánata okát, a főpap azt mondta neki, hogy menjen békével, mert Izrael Istene megadja neki, amit kért.

A Biblia szavai szerint ezután Anna "evék, és arca többé nem vala szomorú," majd terhes lett, és megszülte fiát, Sámuelt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fubenfaban.blog.hu/api/trackback/id/tr88715774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása